Eerste Cybersmart Edubadge is voor ICT-student Esmée
Van online oplichting en fraude tot hacken. Steeds meer bedrijven en mensen zijn slachtoffer van cybercriminaliteit. Om dit tegen te gaan, zijn knappe koppen nodig: professionals in cybersecurity. ICT-student Esmée Jongenelen is er zo een en heeft als eerste Nederlandse student de Cybersmart Edubadge ontvangen.
“De Cybersmart Edubadge is een soort digitaal certificaat dat aantoont dat je uitzonderlijke prestaties hebt geleverd op het gebied van cybersecurity”, legt Esmée uit. “Dat ik de eerste student ben in Nederland die hem heeft gekregen, vind ik heel speciaal. Met de badge kun je je expertise aantonen, bijvoorbeeld via je cv en op LinkedIn.”
Dat is niet alleen handig voor een talent als Esmée, maar ook voor bedrijven die op zoek zijn naar getalenteerde cybersecurityprofessionals. Want de vraag naar gekwalificeerd personeel groeit net zo hard als cybercriminaliteit, criminele activiteiten die gericht zijn op een computer, een digitaal netwerk of een netwerkapparaat met als doel om mensen of bedrijven op te lichten of te beschadigen.
Cybercriminaliteit kost Nederlandse bedrijven en de overheid jaarlijks zo’n 10 miljard euro, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. In 2023 is 16 procent van de bevolking slachtoffer geweest van een of meer online delicten of incidenten. Denk aan oplichting, fraude en hacken.
Lees het volledige artikel op bron.fontys.nl
Esmée krijgt de Cybersmart Edubadge overhandigd door Frens Vonken, directeur van Fontys ICT