ICT-student Lucas bedacht ‘Airbnb voor parkeerplaatsen’
door Willem Brouwer - bron.fontys.nl
Of hij een grensverleggende denker is die de wereld gaat veranderen? Dat is wel de bedoeling, vertelt afstuderend ICT-student Lucas Castelein (23). Met de startupSimplePark behoort de Tilburger tot de acht finalisten van de wedstrijd ‘de innovatiefste student van Nederland’.
De auto parkeren: een vrij plekje vinden is steeds lastiger in dit land. Helemaal nu veel gemeenten inzetten op autoluwe steden. Om maar te zwijgen over het toenemende aantal elektronische auto’s en (het gebrek aan) laadpalen, ev-chargers. Casteleins compagnon Sjoerd van Gerwen, reeds afgestudeerd op ICT, ondervond dat parkeerplaatsen steeds langer en vaker bezet zijn, ook die met laadpalen.
Hij sloeg de handen ineen met Castelein, waar de startup SimplePark uitrolde. “Vanuit daar is onze alles-in-één-parkeerapp ontstaan: een innovatief platform dat ongebruikte parkeerplaatsen en laadpalen van particulieren toegankelijk maakt voor anderen. Op straat, in parkeergarages, maar ook bij mensen thuis op de oprit. Het verhuren van particuliere parkeerplaatsen maakt SimplePark uniek.”
Hoe dat in zijn werk gaat, is simpel. “Ben jij heel de dag met je auto van huis, dan stel je je parkeerplaats beschikbaar. Een andere automobilist kan deze plek via de app reserveren.” Eindeloos rondjes rijden, zoekend naar een parkeerplek, behoort met SimplePark tot het verleden, weet Castelein. De verhuurder stelt zelf zijn uurtarief in. Het bedrag ligt tussen de 1,50 en 4 euro.
Pitch voor 500 man
Hij noemt de app ‘een soort Airbnb voor parkeerplaatsen’. De huurder kan inzien of de parkeerplek in kwestie een overkapping, poort of laadpaal heeft. “De verhuurder krijgt te zien wie de boeking gemaakt heeft, en met welke auto.” Wil SimplePark een succes worden, dan heeft het veel actieve parkeerders nodig. Dat weet de twintiger als geen ander.
Toch is Castelein allang blij dat de startup de finale van de wedstrijd heeft gehaald. “Op 17 oktober mogen we ons verhaal pitchen voor 500 mensen, die in innovatieve sectoren werken. Dat is al een overwinning voor ons.”
Voor nu is het hard werken geblazen. De app is volop in ontwikkeling en er wordt gewerkt aan een verdienmodel. “Ook zoeken we investeerders die ons bijvoorbeeld kunnen helpen met het financieren van een marketingplan. Hoe brengen we onze dienst goed aan de man?”, vraagt de ICT-student zichzelf af.
Nog genoeg werk aan de winkel voor Castelein. Of hij de wedstrijd wel of niet wint, dat verandert niets aan zijn intenties. “We gaan sowieso met SimplePark verder”, besluit hij.
Lucas (midden) en Sjoerd met medestudenten die hen afgelopen jaar hielpen bij het ontwikkelen van SimplePark
Omroep Brabant maakte er een item over, bekijk het fragment uit de uitzending van 8 oktober hier.
Fontyscoach Eric Slaats wees Castelein op de wedstrijd, waarna hij zich opgaf. De initiatiefnemers van de wedstrijd ‘de innovatiefste student van Nederland’ zijn het Gelderse innovatieplatform Innovate en tijdschrift Quest. Op 17 oktober 2024 pitchen de finalisten live voor een jury en publiek, in de grote zaal van Musis Arnhem.
De winnaar wint een plek in het populairste wetenschapsmagazine van Nederland, Quest, en een volledig verzorgd groeiprogramma in Silicon Valley. Daar krijgt 'de innovatiefste student van Nederland' coaching van topcoaches uit de VS en gaat op zoek naar investeerders en/of andere partners voor het initiatief.