Innovatieve Stolpersteine App, gebouwd door studenten Fontys ICT, met groot enthousiasme ontvangen
Op woensdag 26 juni om 10.00 uur lanceerde een groep van zes Smart Mobile-studenten van Fontys ICT met veel enthousiasme de Stolpersteine App. Deze app, ontwikkeld in samenwerking met Stichting 18 September, biedt gebruikers een digitale gids door de verhalen achter de Stolpersteine in Nederland. Deze feestelijke bijeenkomst werd bezocht door zo’n 50 genodigden en geïnteresseerden. De lancering werd afgetrapt door de voorzitter van Stichting 18 September Peter Kemp, gevolgd door Onno Hoes, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Frank van Dijk, secretaris van Stichting 18 September en tevens de drijvende kracht achter de totstandkoming van de app. Ook was er veel media-aandacht van onder andere Studio 040, Noord Hollands Nieuws en het Eindhovens Dagblad.
De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn gedenktekens voor de slachtoffers van de Holocaust. De app bevat de verhalen achter 15.500 Stolpersteine in Nederland en België. De informatie over de gedenkstenen en de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voor wie ze zijn gelegd, is in een database verzameld. Via een plattegrond kunnen gebruikers lezen over verjaardagen, familieleden, deportatie en overlevenden.
Onno Hoes sprak over het bijzondere moment dat deze app nu beschikbaar is en vele mensen gaat helpen: “Het mooie aan deze app is om de mensen weer een naam en een gezicht te geven want zolang de namen genoemd worden zijn de mensen nog onder ons. Ik was dolblij toen ik te horen kreeg dat er nu één app is voor Nederland en de hele Benelux. Dit gaat zoveel mensen helpen!”
Samenwerking met Fontys ICT
Frank van Dijk, contactpersoon bij Stichting 18 september: “In 2020 begon de ombouw van de Struikelstenen database naar de Stolpersteine App. De techniek van de Stolpersteine app op het web was al snel actief en er werd een koppeling gemaakt met de database van het Netwerk Oorlogsbronnen in Amsterdam.”
De wens voor een app bleef bestaan. Eind 2022 kwam Stichting 18 september in contact met de Fontys ICT-opleiding in Eindhoven, die op zoek was naar projecten voor hun studenten. Deze projecten zijn meestal gericht op prototyping, maar begeleidend docent Marcel Veldhuizen zag mogelijkheden in onze wens. Uiteindelijk werkten meer dan 50 Fontysstudenten aan het project, van ideeën en prototypes tot de uiteindelijke app die de huidige groep studenten helemaal heeft kunnen afmaken tot dit tastbare product.
Studentenervaringen en toekomstperspectief
Frank is onder de indruk van de studenten: “De betrokkenheid van de jongeren is fantastisch om te zien, ondanks dat het onderwerp zich afspeelde ten tijde van hun grootouders of overgrootouders. Heel de wereld moet weten dat Fontys ICT een broedplaats is voor de techniek.”
De lancering markeert een belangrijke mijlpaal, maar het project stopt hier niet. Frank van Dijk zegt: “Er liggen nog diverse ideeën op de plank voor nieuwe functies in de app.”
De studenten Kyllian, Zhanton, Arjan, Mihail, Jakub en Vladyslav lieten zien hoe je met de app op zoek kan gaan naar bepaalde stenen en hoe je zelf informatie en foto’s kan toevoegen, zodat de database blijft groeien en de herdenkingsplaats levendig blijft. Kyllian Warmerdam is onder de indruk van de aandacht die deze lancering krijgt: "Dat het zo’n impact kan hebben op mensen drong eigenlijk nog niet zo tot me door, tot vandaag. Alle mensen die er zijn, alle belangstellenden, dat is wel heel mooi.” Daarnaast benadrukt hij de prettige samenwerking met Frank van Stichting 18 september. “Frank was altijd beschikbaar, ook in de avonduren, het schakelen met hem ging snel.”
Er waren ook uitdagingen, vertelt student Zhanton Bastiaanssen: “Er zit veel kennisverschil in het groepje, ook omdat we vanuit veel verschillende richtingen samenkwamen. Uiteindelijk is het gelukt hier een goed team van te maken. Waar ik het meest trots op ben? Ja toch wel het uiteindelijke product en dat het echt gelukt is het in de app store te krijgen.”
Van prototyping naar lancering
Marcel Veldhuizen, docent bij Fontys ICT, benadrukt het belang van dit project: “Deze projecten zijn meestal gericht op prototyping, maar dit keer konden onze studenten echt bijdragen aan een tastbaar eindproduct. Hun betrokkenheid was fantastisch.” Marcel voegt toe: “Het project stelt de studenten voor complexe uitdagingen, oftewel 'wicked problems'. Denk aan de opdrachtgever zelf, maar ook aan Google, Microsoft of een andere provider waar de informatie voor de app staat opgeslagen. Hier moeten ze rekening houden met AVG (privacywetgeving) en met kosten, want software (ook apps) draaiende houden is niet gratis. De opdrachtgever wil dat wel graag weten.
Impact en motivatie
Marcel stelt verder: “Ze maken ook fouten, maar daar helpen wij docenten ze graag bij en van die fouten leren ze ook veel, het blijft goed hangen. Als de app die ze maken ook nog een impact heeft op de maatschappij, zoals de Stolpersteine-app, dan zie je dat de studenten ook meteen intrinsiek gemotiveerd zijn om er iets moois van te maken. Dit heeft voor de jongelui echt veel waarde.”
Toekomstperspectief
Deze samenwerking tussen Stichting 18 september en Fontys ICT is een prachtig voorbeeld van hoe onderwijsinstellingen kunnen bijdragen aan maatschappelijke projecten. Wij zijn enorm trots op de inzet en creativiteit van onze studenten. Dit project laat zien dat Fontys ICT een broedplaats is voor innovatie en techniek, en het onderstreept onze missie om bij te dragen aan de samenleving.
De app is te downloaden in Google play of Apple store.